artdeco

scrisorileCATREsimon

arhitecturaINproiectulCOMUNIST

bucurestiARHITECTURAsiMODERNITATE

image

castelulPELES

image

fondulDOCUMENTARdeARHITECTURA

"De la Casa Scânteii la Casa Poporului", lansat de Editura Simetria, la sediul Ordinului Arhitecţilor

 Bucureşti, 10 dec /Agerpres/ 

Volumul "De la Casa Scânteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectură în Bucureşti 1945- 1989", de Alexandru Panaitescu, a fost lansat, luni, la Casa Ion Mincu din Capitală (sediul Ordinului Arhitecţilor din România - OAR).
Apărută la Editura Simetria, cartea, al cărei autor şi-a desfăşurat jumătate din cariera de arhitect în anii comunismului, este rezultatul interesului manifestat de către acesta, timp îndelungat, pentru cunoaşterea şi mai ales pentru înţelegerea cauzelor care au influenţat devenirea producţiei de arhitectură din România în condiţiile statului comunist, cu referire directă la Bucureşti.


Alex Axinte, de la StudioBASAR, prefaţatorul cărţii, a declarat că lucrarea este o carte "dintr-o specie pe cale de apariţie" în care în care lucrurile nu mai sunt prezentate în alb şi negru, iar fenomenul arhitectural este studiat ca unul cultural.

Arhitecta Mariana Celac consideră că "inteligent construită, exact argumentată şi ilustrată" această carte este una "solidă, în care domeniul pe care îl acoperă autorul este circumscris cu fermitate", care "propune o periodizare eficace", şi pe care îşi doreşte "să nu defileze lumea cititorilor de album".
"Este o carte de familie, în care studentul din primii ani, asociat soţiei, cu o remarcabilă luciditate, şi-au transmis într-o lucrare de referinţă notele fiului, arhitect şi el", a mai spus Mariana Celac.
Arhitecta Ana Maria Zahariade, istoric şi teoretician al arhitecturii, care a remarcat introducerea lucrării, intitulată "Noi şi Ei", a afirmat că aceasta reflectă relaţia "Noi" - arhitecţii anilor comunişti şi "Ei", respectiv fiii acestora, noua generaţie, arhitecţii prezentului, constituindu-se într-o inedită "istorie a profesiunii", în a care autorul "urmăreşte cu precizie detaliile, momentele semnificative pentru viaţa proiectantului din acea perioadă".
"Această carte spune că perspectiva Noastră s-a cam scris. Aşteptăm publicată şi perspectiva Lor", a spus arhitecta.


Alexandru Panaitescu a mărturisit că a vrut să "facă " o lucrare "puţin din afara mediului arhitecţilor".
"Comunismul ne-a cam mâncat 15 ani de carieră. Îmi dau seama acum, când lucrez, împreună cu soţia mea, în sistemul liber", a spus autorul volumului "De la Casa Scânteii la Casa Poporului".
Nu în ultimul rând, Şerban Ţigănaş, preşedintele OAR, care a îndeplinit oficiile de amfitrion, a afirmat că sediul Ordinului (Casa Mincu) se doreşte a îndeplini o misiune nobilă aceea de spaţiu dedicat cărţii.
Potrivit editurii, fiind adresată în primul rând celor care au cunoscut prea puţin perioada 1945-1989 sau nu au profesat atunci, s-a considerat oportun ca prima parte a lucrării să aibă un caracter general, concentrându-se pe transformările produse în practica profesională mai ales în primii ani ai regimului, cei ai impunerii modelului unic, când statutul profesional al arhitecţilor s-a schimbat radical.
Volumul este completat cu un număr de anexe cuprinzând textele integrale ale hotărârilor CC al PMR din 1952 referitoare la arhitectură şi cu prezentări privind contextul istoric,evoluţia administrativă şi a nomenclaturii stradale, situaţia monumentelor de for public, construcţiile demolate şi translatate în Bucureşti, cât şi reamenajarea Dâmboviţei.
La final, cartea include un concis dicţionar cuprinzând mulţi dintre arhitecţii care au fost activi în Bucureşti cu precădere în perioada 1945-1990.
Lucrarea a văzut lumina tiparului cu sprijinul OAR şi al Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), din Timbrul Arhitecturii. AGERPRES/(ASDaniel Popescu)

 


Bookmark and Share