artdeco

scrisorileCATREsimon

arhitecturaINproiectulCOMUNIST

bucurestiARHITECTURAsiMODERNITATE

image

castelulPELES

image

fondulDOCUMENTARdeARHITECTURA

Mihaela CRITICOS - Art Deco sau modernismul bine temperat / Art Deco or the Well-Tempered Modernism

artdecoEdiţie tipărită:
• Produs publicat în 2010 la Simetria
• Tip coperta: Broşata
• Format: 220x300 [mm]
• Număr pagini: 275
• ISBN: 978-973-1872-03-2
• Ediţie Bilingvă română- engleză

Prezentare
Ediţie Bilingvă română- engleză
Lucrarea propune un nou tip de lectură a fenomenului Art Deco, privit ca ipostază temperată a modernismului, precum şi o investigare sistematică a manifestărilor sale arhitecturale - pentru care încă nu există o monografie completă, cu includerea unor aporturi „marginale” edificatoare pentru imaginea de ansamblu (în special aportul României).
Estetica Art Deco, expresie fidelă a anilor 1920-1930, apare ca un complex de tendinţe eclectice care, într-un spirit hedonist şi ludic, îşi pune amprenta asupra întregului cadru al existenţei umane, de la producţia curentă în materie de arhitectură şi decoraţie de interior la designul industrial, artele spectacolului şi grafica publicitară.
Reevaluarea fenomenului Art Deco, considerat mult timp ca minor sau chiar ignorat, este emblematică pentru efortul postmodern de lărgire a noţiunii elitiste de cultură - care se rezuma strict la reperele ilustre - şi, în ansamblu, de recuperare a valorilor „slabe”, respinse de radicalismul modernist, dar care formează nuanţele, semitonurile şi detaliile absolut necesare pentru o înţelegere complexă a realităţii.
În România, literatura de specialitate s-a preocupat prea puţin de această temă, care rămâne aproape necunoscută publicului larg şi prea puţin familiară specialiştilor, în special în privinţa arhitecturii, care, paradoxal, oferă studiului un material abundent şi valoros. Ca atare, patrimoniul arhitectural românesc de factură Art Deco, al cărui aport de identitate culturală este semnificativ, se vede în continuare desconsiderat, agresat sau chiar distrus.


Bookmark and Share