artdeco

scrisorileCATREsimon

arhitecturaINproiectulCOMUNIST

bucurestiARHITECTURAsiMODERNITATE

image

castelulPELES

image

fondulDOCUMENTARdeARHITECTURA

Mariana CELAC, Octavian CARABELA, Marius MARCU-LAPADAT – Bucureşti – Ghid adnotat de arhitectura

bucurestiARHITECTURAsiMODERNITATE

 

Produs publicat în 2009 la Simetria
• Tip copertă: Broşată
• Format: 140x240 [mm]
• Număr pagini: 179
• ISBN: 973-85821-9-9
Ediţie Bilingvă română-engleză

Prezentare:
Primul tiraj al acestui ghid a fost tipărit în 2005. Prezentul tiraj reproduce ediţia iniţială fără adăugiri şi revederi. Aşa că cei ce vor găsi nepotriviri sau diferenţe vor fi având deplină dreptate. Ghidul a rămas acelaşi, în timp ce nici oraşul şi nici imaginile lui nu au stat pe loc.
O generaţie întreagă de repere urbane iese din scena. Cartierele centrale devin mai dense, împănate cu clădiri înalte. Demolarea, detestată altădată, elimină construcţii de dimensiuni importante. Locul Stadionului Naţional, construit în anii 50 este în santier. Pe site-urile unor arhitecţi- staruri internaţionale găsim proiecte pentru centrul Bucureştiului. Ansambluri admirabile se pierd – în paragină, sub transformări insensibile sau speculaţii brutale. Parcuri rezidenţiale cresc peste parcurile cu arbori. Structuri înalte au schimbat perspectivele pe Bulevardul Lascăr Catargiu sau spre pavilionul de expoziţii de la Piata Presei. Alte grafii (şi vitrine) au luat locul firmelor familiare de la “Eva” şi “Romarta”. În aşteptarea reconstrucţiei, “Cocorul”, golit de interior, lumineaza bulevardul prin mega-ecrane cu teleimagini. Mesh-urile ajunse la dimensiuni de zece etaje înfăşoară faţadele jupuite din centru iar publicul e tot mai supărat pentru că se circulă la fel de greu pe jos, cu maşina sau cu bicicleta. Socotind după cât de rapid şi masiv au fost eliminate imagini istorice, după distrugerea uneori ireversibilă a unor repere de arhitectură, a vegetaţiei oraşului şi peisajului din jurul lui, e nevoie de un efort asumat pentru a depăşi ameninţările agresive care îi erodează identitatea.
Fără îndoială, subiectul unui Bucureşti în tranziţie convulsivă aşteaptă o documentare nouă şi o altă carte.
Până atunci, bucureştenii şi nebucureştenii care ar folosi ghidul nostru vor trebui să descopere ei înşişi unde şi cum se transformă oraşul. Şi, poate, să-şi dorească, dincolo de vrafurile de cabluri, de înghesuiala de maşini, de reclame şi gherete, de intervenţii indiferente la graţia lui tradiţională, o capitală contemporană dinamică, atentă cu moştenirea sa.
(extras din Cuvântul înainte)

 


Bookmark and Share