artdeco

scrisorileCATREsimon

arhitecturaINproiectulCOMUNIST

bucurestiARHITECTURAsiMODERNITATE

image

castelulPELES

image

fondulDOCUMENTARdeARHITECTURA

Fondul documentar de arhitectură din România – Raport preliminar de politică culturală

fondulDOCUMENTARdeARHITECTURA• Produs publicat în 2011 la Simetria
• Tip copertă: Broşată
• Format: 170x240 [mm]
• Număr pagini: 228
• ISBN: 978-973-1872-19-3
Această carte este structurată ca o colecţie de probleme legate de accesul la documente şi accesibilitatea arhitecturii discutate în scris sau semnalate vizual. Autorii textelor - arhitecţi cercetători şi practicanţi, istorici de artă şi cetăţeni cu simţ civic preocupaţi de calitatea şi soarta propriei identităţi şi locuiri - (se)analizează, compară, rememorează, propun şi recuperează istoria arhitecturii şi urbanismului. Se discută necesitatea cunoaşterii arhivelor, a colecţiilor publice ale instituţiilor, a colecţiilor private independente (moşteniri, achiziţii, recuperări), a arhivării spontane şi auto-arhivării declarate a arhitecţilor, revistelor şi birourilor de arhitectură. Un tip de problemă înregistrată este situaţia dificilă a arhivelor de arhitect ca autor şi gestul arhivistic oficial care pune un subiect (autor, obiect, perioadă) între parantezele istoriei şi îl marginalizează prin reducere la tăcere.

Inserturile de fascicule fotografice din acest volum au un discurs propriu care contribuie la transmiterea arhitecturii fie ca martori neutri, fie ca elemente creatoare de metaforă.
Fotografiile urmăresc un parcurs documentar al breslei, arhitectului ca şef de proiecte colective, al atelierului-creuzet şi obiectului de arhitectură, de la schiţe de idee, trecând prin faza de şantier şi până la ruinele de arhitectură. Cartea neagră a arhitecturii, ca arhivă a distrugerilor şi degradărilor contemporane de monumente de patrimoniu arhitectural, constituie un trist semnal de alarmă şi o încercare de conservare a memoriei culturale.

Printre subiectele de cercetare şi dezbatere se pot aminti: perioade istorice valoroase din arhitectura locală care s-au racordat la istoria europeană, expoziţii complexe de tip bienală sau anuală, concursuri de arhitectură şi urbanism, simpozioane şi colocvii de ţinută, studii, clişee, arhive personale şi colecţii fotografice (monumente istorice, faţade industriale, peisaje urbane), filme, machete istorice, proiecte de arhitectură (planuri, perspective, secţiuni) care însoţesc autorizaţia de construire, planuri de sistematizare, arhive de urbanism, colecţii întregi de documente de specialitate (revista Simetria - 1939, revista Arhitectura -1906), casa memorială de arhitect ca arhivă de arhitectură, auto-istoricizarea, integrarea fragmentelor recuperate din clădiri distruse, personalităţi şi obiecte de arhitectură cu biografia şi istoria lor.

(extras din „Apel la memorie culturală / Nota editorului”, Mirela Duculescu)


Bookmark and Share